۲۲-سبک زندگی دینی در سیره نبوی / احترام به دیگران، تغافل و چشم پوشی
مسأله ای که اهمیت و ضرورت آن در زندگی خانوادگی و ارتباط بین زن و شوهر نیز ملموس و آشکار است؛ زیرا چشم پوشی زوجین در برابر خطا و اشتباه یک دیگر تحکیم و استحکام بنیان خانواده و…
******************************************************************
پدید آورنده: سید علی شاهچراغی
دسته بندی: خطبه
سبک زندگی دینی در سیره نبوی
«احترام به دیگران، تغافل و چشم پوشی»
۳۹ – اصل احترام به دیگران
اگر علاقه داریم برخورد محبت آمیز و مناسبی با ما صورت گیرد و شاهد رفتار ناپسند و زشت نسبت به خویش نباشیم، باید به دیگران احترام گذاشته و از بی حرمتی به آنان اجتناب نماییم؛ خصلتی که عقل و نقل بر آن تأکید نموده است؛ چنان چه امام صادق علیه السلام فرمودند:
«أَنْ تُحِبَ لَهُ مَا تُحِبُ لِنَفْسِكَ، وَ تَكْرَهَ لَهُ مَا تَكْرَهُ لِنَفْسِكَ»[۱]
«آن چه براي خودت دوست داري، براي برادر مؤمنت هم دوست داشته باش و آن چه براي خود نمي پسندي، براي او نیز نپسند»
اهمیت و نقش ممتاز این امر اخلاقی موجب گردیده است رسول اکرم صلی الله علیه و آله بدان مقید و ملتزم باشند و اطرافیان و پیروان خویش را به رعایت آن تشویق نمایند. آن بزرگوار احترام و شخصیت طبقات مختلف، اعم از زنان، کودکان، یتیمان، مستمندان، خویشاوندان و بستگان، پیش کسوتان جنگ و جهاد، ایثارگران، بزرگان اقوام و طوائف و حتی کفار را رعایت می کردند و به آن توصیه و سفارش می فرمودند.
اگر چه در سیره ی رفتاری و گفتاری آن حضرت به موارد متعددی از عنایت ایشان به این اصل اساسی بر می خوریم، در این جا، تنها به برخی از موارد اشاره می گردد:
-
احترام به همسر
آن حضرت صلوات الله علیه و آله مؤمنین را به رعایت احترام همسران شان، فرا خوانده و می فرمودند:
«مَنِ اتَّخَذَ زَوْجَةً فَلْيُكْرِمْهَا»[۲]
«کسی که همسر اختیار می کند، باید او را احترام کند»
و این سخن سرشار از مهر و عاطفه را بیان می داشتند:
«خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ وَأَنَا خَيْرُكُمْ لِأَهْلِي ما أَكرَمَ النِّساءَ إلاّ كَريمٌ و َلا أَهانَهُنَّ إلاّ لَئيمٌ»[۳]
«بهترين شما كسى است كه براى كسان خود بهتر است و من از همه ی شما براى كسان خود بهترم؛ بزرگ مردان، زنان را گرامى شمارند و فرومايگان، زنان را خوار دارند»
-
احترام به میهمان
یکی از سنت های حسنه در سیره حضرت رسول صلی الله علیه و آله، گرامی داشت میهمان است. آن حضرت در این زمینه می فرماید:
«مَنْ كانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَه»[۴]
«هر كس به خدا و روز قيامت ايمان دارد، بايد ميهمانش را گرامى بدارد»
-
احترام به بزرگان اقوام و قبائل
از مصادیق بارز احترام به افراد، در زندگی رسول اعظم صلی الله علیه و آله رعایت حرمت و جایگاه بزرگان و ریش سفیدان اقوام و قبائل می باشد. امام حسین علیه السلام در این رابطه می فرماید:
«كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه يُكْرِمُ كَرِيمَ كُلِّ قَوْمٍ وَ يُوَلِّيهِ عَلَيْهِم»[۵]
«پیامبر صلی الله علیه و آله اشخاص کریم هر جمعیتی را بزرگ می داشتند و كریم و بزرگ هر قومی را رئیس آنان قرار مى دادند»
و می فرمودند:
«إِذَا أَتَاكُمْ كَرِيمُ قَوْمٍ فَأَكْرِمُوه»[۶]
«وقتى بزرگ طايفه اى پيش شما آمد، او را بزرگ شماريد»
-
احترام به اطرافیان
امام حسین علیه السلام در خصوص این ویژگی جد بزرگوارشان صلی الله علیه و آله می فرماید:
«كانَ رَسُولُ اللهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه يَتَفَقَّدُ أَصحابَهِ»[۷]
«پیامبر صلی الله علیه و آله از اصحاب خويش تفقد مي کرد»
سلمان فارسی نیز از مهربانی و احترام حضرت نسبت به خود می گوید:
«دَخَلْتُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه وَ هُوَ مُتَّكِئٌ عَلَى وِسَادَةٍ فَأَلْقَاهَا إِلَيَّ ثُمَّ قَالَ: «یا سلمانُ! مَا مِنْ مُسْلِمٍ دَخَلَ عَلَى أَخِيهِ الْمُسْلِمِ فَيُلْقِي لَهُ الْوِسَادَةَ إِكْرَاماً لَهُ إِلَّا غَفَرَ اللَّهُ لَه»[۸]
«بر رسول اکرم صلی الله علیه و آله وارد شدم، در حالی که حضرت به متکا تکیه زده بود؛ پس متکا را به جهت احترام، به من داد و سپس فرمود: اى سلمان، هيچ مسلمانى نيست كه برادر مسلمانش بر او وارد شود و به احترام او برايش پشتى بگذارد، مگر اين كه خداوند او را بيامرزد»
-
تقدم اصحاب بر خویش
امام حسن علیه السلام رعایت این امر توسط حضرت را این طور بیان کرده اند:
«يَسُوقُ أَصْحَابَهُ وَ يَبْدُرُ مَنْ لَقِيَ بِالسَّلَام»[۹]
«اصحاب را در راه رفتن بر خود مقدم مى داشت و با هر كس رو به رو مى شد نخست، ایشان سلام مى كرد»
-
تبسم نمودن
رسول خدا صلی الله علیه و آله، هیچ گاه بلند نمی خندیدند و در مقابل خوشحالی اصحاب، تبسم می کردند؛ اصحاب نیز همین گونه برخورد می نمودند:
«وَ كَانَ ضِحكُ أَصحَابِهِ عِندَه التَّبَسُمَ اِقتِداء بِهِ وَ تُوقيرا لَه»[۱۰]
«خنده اصحاب پیامبر، هنگامی که نزد ایشان بودند، تبسم بود؛ به خاطر اقتدا به ایشان و احترام ایشان»
-
تقسیم نگاه
آن حضرت به طور یکسان به افراد می نگریستند و در این زمینه به جایگاه افراد توجهی نداشتند. امام صادق علیه السلام در این باره می فرماید:
«كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه يَقْسِمُ لَحَظَاتِهِ بَيْنَ أَصْحَابِهِ يَنْظُرُ إِلَى ذَا وَ يَنْظُرُ إِلَى ذَا بِالسَّوِيَّة»[۱۱]
«رسول خدا صلی الله علیه وآله نگاه های خود را میان اصحابش تقسیم می کرد و به این و آن به طور مساوی می نگریست»
-
صدا کردن افراد با کُنیه
مخاطب قرار دادن افراد با کنیه که در بین اعراب، علامت و نشانه ی احترام به شخص محسوب می گردد، در سیره ی آن حضرت مشاهده می گردد:
«و لقد كان يدعو أصحابه بكناهم إكراما لهم و استمالة لقلوبهم و يكنى من لم تكن له كنية، فكان يدعى بما كناه به و يكنى أيضا النساء اللاتي لهن الأولاد، و اللاتي لم يلدن يبتدئ لهن الكنى، و يكنى الصبيان فيستلين به قلوبهم»[۱۲]
«حضرت به جهت بزرگداشت و احترام مردم و به دست آوردن قلوب شان، آنان را به کنیه صدا می زد و کسی که کنیه ای نداشت، برایش کنیه قرار می داد و با آن، او را می خواند و برای زنان دارای اولاد کنیه قرار می داد؛ حتی برای زنانی که فرزند نداشتند و برای کودکان به جهت به دست آوردن قلوب شان، کنیه قرار می داد»
-
احترام به افراد پیاده
رسول خدا صلوات الله علیه و آله هنگامی که بر مرکب سوار بودند، از اشخاص پیاده غفلت نمی کردند و شخصیت ایشان را محترم می شمردند. در سیره آن حضرت آمده است:
«أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه لَا يَدَعُ أَحَداً يَمْشِي مَعَهُ إِذَا كَانَ رَاكِباً حَتَّى يَحْمِلَهُ مَعَهُ فَإِنْ أَبَى قَالَ تَقَدَّمْ أَمَامِي وَ أَدْرِكْنِي فِي الْمَكَانِ الَّذِي تُرِيد!»[۱۳]
«پيامبر صلی الله علیه و آله هرگز راضى نمى شد اگر سواره است، كسى در كنار او پياده راه برود، و او را در رديف خود سوار مى كرد؛ و اگر آن شخص حاضر نمى شد كه چنين كند، به او مى گفت: پيش از من راه بيفت و در جايى كه مى خواهى، منتظر من باش»
-
نداشتن نیت بد نسبت به دیگران
پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله هیچ گاه نسبت به افراد، سوء نیت نداشتند و با ذهنیت نامناسب با آن ها مواجه نمی شدند و به اصحاب خویش توصیه می کردند:
«لَا يُبْلِغُنِي أَحَدٌ مِنْكُمْ عَنْ أَصْحَابِي شَيْئاً فَإِنِّي أُحِبُّ أَنْ أَخْرُجَ إِلَيْكُمْ وَ أَنَا سَلِيمُ الصَّدْر»[۱۴]
«كسى از شما حق ندارد از هيچ يك از يارانم چيزى به من بگويد؛ زيرا دوست دارم در حالى كه چيزى از شما در دلم نيست، به سوي تان بيايم»
آن حضرت در بیانی دیگر می فرمایند:
«إِنْ قَدَرْتَ أَنْ تُصْبِحَ وَتُمْسِيَ لَيْسَ فِي قَلْبِكَ غِشٌّ لِأَحَدٍ فَافْعَلْ ، ثُمَّ قَالَ لِي: يَا بُنَيَّ وَذَلِكَ مِنْ سُنَّتِي، وَمَنْ أَحْيَا سُنَّتِي فَقَدْ أَحَیانِی، وَمَنْ أَحَیانِی كَانَ مَعِي فِي الْجَنَّةِ»[۱۵]
«تا قدرت دارى بكوش كه در تمام روز و شبت، نيت فريب و غش كردن با احدى، به دل تو راه پيدا نكند. زيرا اين عمل از سنت من است و هر آن كس كه سنت مرا زنده كند، مرا احياء كرده و هر كه مرا احياء كند، در بهشت با من خواهد بود»
هم چنین به گونه ای رفتار می کردند که دیگران نیز نیت سوئی نسبت به ایشان پیدا نکنند و خاطره ی نامناسبی از رفتار آن حضرت، در ذهن شان ایجاد نشود. امام حسن علیه السلام می فرماید:
«كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه و يُعْطِي كُلًّا مِنْ جُلَسَائِهِ نَصِيبَهُ، حَتَّى لَا يَحْسَبَ جَلِيسُهُ أَنَّ أَحَداً أَكْرَمُ عَلَيْهِ مِنْهُ. مَنْ جَالَسَهُ أَوْ قَاوَمَهُ فِي حَاجَةٍ صَابَرَهُ حَتَّى يَكُونَ هُوَ الْمُنْصَرِفَ عَنْهُ وَ مَنْ سَأَلَهُ حَاجَةً لَمْ يَرُدَّهُ إِلَّا بِهَا أَوْ بِمَيْسُورٍ مِنَ الْقَوْلِ. قَدْ وَسِعَ النَّاسَ مِنْهُ بَسْطُهُ وَ خُلُقُهُ، فَكَانَ لَهُمْ أَباً وَ صَارُوا عِنْدَهُ فِي الْحَقِّ سَوَاءً. مَجْلِسُهُ مَجْلِسُ حِلْمٍ وَ حَيَاءٍ وَ صَبْرٍ وَ أَمَانَةٍ لَا تُرْفَعُ فِيهِ الْأَصْوَاتُ وَ لَا يُوهَنُ فِيهِ الْحُرَمُ يُوَقِّرُونَ فِيهِ الْكَبِيرَ وَ يَرْحَمُونَ فِيهِ الصَّغِيرَ وَ يُؤْثِرُونَ ذَا الْحَاجَةِ وَ يَحْفَظُونَ الْغَرِيب.»[۱۶]
«پیامبر صلی الله علیه و آله حق صحبت هر يك از هم نشينان خود را ادا مى كرد، تا به گونه یایای نباشد كه يكى چنان بينديشد كه ديگرى را بر او ترجيح داده است. هر كه با او مى نشست يا براى تقاضاى نيازى در كنار او مى ايستاد، آن شخص را هنگامى ترك مى كرد كه كارش تمام شده و از نزدش رفته باشد. چون كسى چيزى از او مى خواست، يا آن چيز را به وى مى داد يا با زبانى خوش از او عذرخواهى مى كرد. همه مردم از گشاده رويى و خلق خوش او بهره مند مى شدند و او براى آنان هم چون پدر بود و همه در حقوق نزد او برابر بودند. مجلس او مجلس بردبارى و آزرم و شكيبايى و امانت بود؛ بانگ ها در آن بلند نمى شد و حرمت ها مورد اهانت قرار نمى گرفت. در آن، بزرگان را احترام مى گذاشت و بر خُردان رحمت مى آورد و نيازمندان را بر خود ترجيح مى نهاد و بيگانگان را پاس مى داشت»
-
حمایت از دیگران
پیامبر صلی الله علیه و آله حمایت های مختلف مادی و معنوی را نسبت به مردم مبذول می داشتند و برطرف نمودن مشکلات ایشان را سبب غفران الهی می دانستند؛ و در انجام این کار، نهایت دقت را به خرج می دادند تا آبروی مؤمنین محفوظ بماند. در این رابطه از آن حضرت نقل شده است:
«مَنْ أَكْرَمَ أَخَاهُ الْمُسْلِمَ بِكَلِمَةٍ يُلْطِفُهُ بِهَا وَ فَرَّجَ عَنْهُ كُرْبَتَهُ لَمْ يَزَلْ فِي ظِلِّ اللَّهِ الْمَمْدُودِ عَلَيْهِ الرَّحْمَةُ مَا كَانَ فِي ذَلِك.»[۱۷]
«كسي كه برادر مسلمان خود را با سخنى مؤدبانه و مهر آميز احترام نمايد و غم او را بزدايد، تا زماني كه اين سجيه در او باقي است، پيوسته در سايه رحمت خداوند خواهد بود»
۴۰- اصل تغافل و چشم پوشی
از اصولی که مؤمنین در جامعه ی اسلامی و نیز مسئولان در هر سطح و جایگاه، باید نسبت به آن توجه نمایند، اصل تغافل و چشم پوشی است؛ خصلتی که باید به معنای «خود را به غفلت زدن» در نظرگرفته شود و با غفلت (عدم توجه نسبت به اموری که در اطراف انسان می گذرد) اشتباه نگردد، زیرا چشم پوشی از اشتباه، برخلاف غفلت، عملی است که با قصد و اراده ی انسان حاصل می شود و از نظر اسلام کاری پسندیده و ممدوح می باشد.
بر این اساس مدیران دستگاه های دولتی و خصوصی و نیز اشخاص مختلف وظیفه دارند نسبت به اشتباهات اطرافیان، کارمندان و کارگران خویش، به مقداری که به حقوق مردم آسیبی وارد نگردد، چشم پوشی و تغافل نمایند؛ زیرا اغماض هدفمند نسبت به لغزش ها و نادیده گرفتن برخی از امور نادرست، به پیشرفت و رشد نیروها کمک می نماید و آرامش روانی و آسایش زندگی را موجب می گردد.
مسأله ای که اهمیت و ضرورت آن در زندگی خانوادگی و ارتباط بین زن و شوهر نیز ملموس و آشکار است؛ زیرا چشم پوشی زوجین در برابر خطا و اشتباه یک دیگر تحکیم و استحکام بنیان خانواده و پیوند اعضای آن را به دنبال خواهد داشت. هم چنین بهره گیری از آن در تربیت کودکان امری مهم محسوب می گردد؛ زیرا چه بسا توصیه و سفارش مکرر در خصوص موضوعات کم اهمیّت، جلوه و اثر تذکّر در مسائل مهم تر را از بین برده و آن را ناکارآمد سازد.
بر همین اساس امیرالمؤمنین علیه السلام اظهار بی اطلاعی در بسیاری از موضوعات را نشانه ی خرد انسان معرفی کرده و می فرمایند:
«لا حِلمَ كَالتَّغافُل لا عَقلَ كَالتَّجاهُل»[۱۸]
«بردباریی چون نادیده گرفتن نیست و خردی چون وانمود کردن به نادانی و بی اطّلاعی نیست»
در بیانی دیگر نیز می فرمایند:
«إِنَّ الْعَاقِلَ نِصْفُهُ احْتِمَالٌ وَ نِصْفُهُ تَغَافُل»[۱۹]
«خردمند، نصفش صبوری و بردباری است و نصف دیگرش، چشم پوشی و نادیده گرفتن است»
امام باقر علیه السلام نیز در این رابطه، می فرماید:
«صَلَاحُ شَأْنِ النَّاسِ التَّعَايُشُ وَ التَّعَاشُرُ مِلْءَ مِكْيَالٍ ثُلُثَاهُ فَطَنٌ وَ ثُلُثٌ تَغَافُل»[۲۰]
«درستی وضع زندگی، پُری پیمانه ای است که دو سوم آن زیرکی و هوشیاری و یک سومش نادیده گرفتن است»
در زندگی اجتماعی مسائل فراوانی پیش می آید که دارای اهمیّت خاصی نیست؛ اما چه بسا ورود و دنبال کردن آن زندگی را برای آدمی تلخ و دشوار نماید، در مقابل، چشم پوشی و از کنار آن گذشتن، می تواند مشکل را به طور کامل برطرف کند. امیرالمؤمنین علیه السلام با اشاره به این نکته می فرمایند:
«مَنْ لَمْ يَتَغَافَلْ وَ لَا يَغُضَّ [لَا يتقاض] عَنْ كَثِيرٍ مِنَ الْأُمُورِ تَنَغَّصَتْ عِيشَتُه»[۲۱]
«هر کس از بسیاری از امور (از خطاها و بدی های دیگران) چشم پوشی و بی توجّهی نکند، زندگیش ناگوار خواهد شد»
امری که در سیره ی رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله بدان توجه فراوان شده است؛ امام مجتبی علیه السلام در این خصوص می فرمایند:
«کانَ رَسولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ تَغَافَلُ عَمَّا لَا يَشْتَهِي فَلَا يُؤْيِسُ مِنْهُ وَ لَا يُخَيِّبُ فِيهِ مُؤَمِّلِيه»[۲۲]
«پیامبر صلی الله علیه و آله از آن چه نمی پسندید، تغافل می کرد و هیچ کس از او نا امید نبود و آرزومندان محروم نمي شدند»
[۱]. الأمالي (للطوسي)، ص۹۸
[۲]. دعائم الإسلام، ج۲، ص۱۵۸
[۳]. نهج الفصاحة، ص۴۷۲، ح۱۵۲۰
[۴]. مكارم الأخلاق، ص۱۳۵
[۵]. مكارم الأخلاق، ص۱۴
[۶]. الوافي، ج۵، ص۵۴۵
[۷]. المحجة البيضاء، جلد۴، ص۱۶۰
[۸]. مكارم الأخلاق، ص۲۱
[۹]. مكارم الأخلاق، ص۱۲
[۱۰]. مهجه البیضاء، ج۴، ص۱۳۴
[۱۱]. الكافي، ج۸، ص۲۶۸
[۱۲]. إحياء علوم الدين، جلد۷، ص۱۱۵
[۱۳]. الحياة / ترجمه احمد آرام، ج۲، ص۳۸۷
[۱۴]. مكارم الأخلاق، ص۱۷
[۱۵]. سنن النبى صلى الله عليه و آله با ترجمه، ج۱، ص۹۰
[۱۶]. الحياة / ترجمه احمد آرام، ج۲، ص۳۸۹
[۱۷]. الكافي، ج۲، ص۲۰۶
[۱۸]. غرر الحکم و دررالکلم، ص۷۶۹
[۱۹]. غرر الحکم و دررالکلم، ص۱۳۹
[۲۰]. بحار الأنوار، ج۷۱، ص۱۶۷
[۲۱]. تصنيف غرر الحكم و درر الكلم، ص۴۵۱
[۲۲]. مكارم الأخلاق، ص۱۴
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!